Liefde voor Slovenië 

In de familiehistorie kunt u lezen hoe de opa en oma van Nives de vorige eeuw uit Žaga naar Nederland vertrokken zijn. Zij hadden gedacht ooit terug te keren naar hun vaderland maar met het verstrijken van de tijd gingen zij Nederland als hun nieuwe thuisland beschouwen en stierven zij aldaar in 1996 resp. 2009 na een rijk en liefdevol leven. Zij hadden ervoor gezorgd hun kinderen een goed leven in Nederland te geven en bovenal de liefde voor hun vaderland; de Sloveense taal, de muziek en authentieke recepten gaven zij door aan hun kinderen en kleinkinderen en zelfs de aangetrouwden partners werden betoverd door het bijzondere gevoel van ‘Liefde voor Slovenië’. Zo ook was Michael vanaf dag 1 verliefd op alles wat met Slovenië te maken had en in het bijzonder de streek van de Soča vallei en het dorpje Žaga.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat, toen wij in 2013 een zoontje kregen, hij vernoemd werd naar de oudste broer Lojz van oma Pepa, die in Žaga jarenlang het lokale café-restaurant Pri Mostu runde. Lojz is in 2014 in Srpenica, het buurdorp van Žaga, gedoopt in hetzelfde kerkje waar 75 jaar eerder Pepa en Franci getrouwd zijn.

Ook Lojz groeit op met Sloveense taal en cultuur en Slovenië zit ontegenzeggelijk in zijn bloed. Zingen en dansen op de typisch Sloveense Oberkrainer muziek van Slavko Avsenik, tijd doorbrengen met Sloveense familie, avontuurlijke bergwandeltochten met ooms Ivo en Lennart en ouderwets struinen door de weiden van Žaga met lokale leeftijdsgenootjes.

Toen ons gezin in 2018 het 50-jarig huwelijk van Anita en Piet samen met de Sloveense familie vierde op de Klanc in Žaga, bleek een stukje verderop een vervallen huis, Žaga 99 op de Mutnca, mogelijk te koop te staan. Wij wisten het meteen: dit zou ons droomhuis worden! Op een prachtige plek met heerlijke uitzichten en tegenover de plek waar ooit de oorsprong lag van onze familiegeschiedenis, het huis waarin oma Pepa was opgegroeid (dat huis staat er niet meer, maar is na een hevige aardbeving in 1976 afgebroken). De eerste grote drempel was om het huis überhaupt in de verkoop te krijgen en vervolgens onder de hamer van de veilingmeester aan te kopen; dit was een feit op 8 november 2019. Wat daarna volgde was niets meer of minder dan een episode van het populaire nederlandse televisieprogramma  “Ik vertrek”: vanuit veel goede moed en enthousiasme volgden er maanden van bouwperikelen, tegenslagen, slapeloze nachten, corona, maar ook veel vreugde- en genietmomenten tijdens de klustripjes naar Žaga. In de zomer van 2021 is ons droomhuis Hiša Lojz gereed gesteld om de eerste gasten te verwelkomen om net zoveel als wijzelf van de prachtige omgeving en gastvrijheid van het Sočadal te komen genieten!